niedziela, 15 stycznia 2012

Składniki balastowe - ich rola w zdrowym odżywianiu

W skład substancji balastowych,wchodzą składniki ściany komórkowej rośliny czyli celuloza i pektyny. Ponieważ zostają one wydalone z organizmu w postaci niestrawionej ,przez długi czas uważano je za niepotrzebne. Jednak okazało się, że nasz organizm dotkliwie odczuwa ich brak.Według opinii specjalistów od żywienia dziennie potrzebujemy około 30 g tych składników. Codziennie należy zjadać przynajmniej jedną z grup produktów bogatych w składniki balastowe:
- produkty zbożowe (chleb pełnoziarnisty, musli)
- świeże warzywa i gotowane(ziemniaki,  marchew, brokuły, szparagi, rzodkiew, zielony groszek)
- nasiona roślin strączkowych (fasola,soczewica, groch, bób,)
- owoce (banany, jabłka, gruszki, śliwki, morele)

Składniki balastowe pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie.

Regulują trawienie
Mają zdolność do pęcznienia i pobierają dużo wody z naszego organizmu.Mogą powiększyć swoją objętość nawet czterokrotnie.Uciskając na ściany żołądka i jelit pobudzają je do skurczów, co przyspiesza trawienie.Pożywienie,które jest ubogie w składniki balastowe może pozostawać w organizmie nawet do 48 godzin , natomiast produkty zawierające dużą ich ilość zostają strawione w ciągu około 14 godzin i resztki wydalone.Łyżeczka siemienia lnianego lub otrąb dziennie dodana do potraw to znany sposób na regulację trawienia.Należy jednak pamiętać o piciu dużej ilości wody przy ich spożywaniu.Pektyny zawarte w owocach działają podobnie.W razie problemów z trawieniem lub przy zaparciach najlepiej jeść na czczo świeże owoce.
Wzmacniają system odpornościowy naszego organizmu
W ścianie jelita znajdują się komórki częściowo odpowiedzialne za naturalną odporność organizmu. Składniki balastowe w pożywieniu korzystnie wpływaja na poprawę ukrwienia jelit i umożliwiają regenerację komórek odpornościowych.
Oczyszczają organizm
Niestrawione składniki balastowe zostają dość szybko wydalone z organizmu razem ze szkodliwymi produktami przemiany materii.W naszych posiłkach codziennie spożywamy duże ilości substancji chemicznych, konserwantów i odpadowych produktów przemiany materii, które szybko powinny zniknąć z naszego organizmu.
Pomagają utrzymać smukłą sylwetkę
Ponieważ pożywienie bogate w składniki balastowe pęcznieje i wypełnia żołądek, przez długi czas nie odczuwamy głodu.Dzięki temu jemy znacznie mniej. Potrawy zawierające dużą ilość tych składników są mniej kaloryczne, ponieważ zawierają na ogół mało cukru i tłuszczu.
Dlatego starajmy się aby nasze posiłki zawierały duże ilości składników balastowych a na pewno wpłynie to korzystnie na stan naszego organizmu a także na nasz wygląd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz